Корабът Титаник потъва на 14 април 1912 г. - само четири

...
Корабът Титаник потъва на 14 април 1912 г. - само четири
Коментари Харесай

Стриди, патици, пунш и френски сладолед: вижте пищното меню на борда на Титаник

Корабът Титаник потъва на 14 април 1912 година - единствено четири дни след първото си отплаване. Повече от 100 години по-късно хората към момента са любопитни за всичко, обвързвано с него. И освен по какъв начин се е случило такова ужасяващо произшествие, само че и какъв е бил животът на борда на кораба, в това число и това, което пасажерите са яли.

На борда му е имало три класа пасажери и поради разликата в цените на билетите, несъмнено е имало и разлика в менютата. На борда е имало 2229 пасажери и екипаж, когато корабът отплава от Англия. Имало е менюта с друг жанр храна и нужните за пътуването артикули били големи. Имало хиляди паунда месо, зеленчуци, плодове и брашно, хиляди бутилки алкохол и 14 000 галона прясна вода за пътешестване, което трябвало да завърши в Ню Йорк след седем дни.

 титаник Istock

Трита класа на кораба означавали три разнообразни менюта всеки ден. Храната в първа класа била изтънчена и поднесена в публична конюнктура. Както на закуска, по този начин и на вечеря имало обилие от ястия.

Храната във втория клас била по-непретенциозна и по-скоро типично английска. Френските менюта рядко се появяват отвън първа класа, защото обичайна английска храна е желана. Пиле с къри, печена риба, пролетно агне, овнешко и печена пуйка били нормални детайли от менюто, както и пудинг за десерт.

През нощта, когато Титаник потопен, обречените пасажери от втория клас имали пудинг от сливи, прочут още като коледен пудинг. Храната за трети клас пасажери била понижена версия на тази от втори, само че те били удовлетворени. Така или другояче била повече от това, на което били привикнали. Едно нещо е било напълно друго в тази класа - на пасажерите не била поднасяна изключително изобилна вечеря, а вместо това получавали главно чай.

 титаник Istock

Титаник се сблъсква със съдбоносния айсберг в 23:40 часа, откакто вечерята към този момент е била сервирана. От спасени артефакти от потъналия транспортен съд били открити много менюта, даващи ясна визия за това какво е било поднесено на кораба . Следващото меню е от вечерта на 14 април, което за съвсем половината от първокласните пасажери е последното им хранене:

Първо:  стриди;

Второ:  консоме Олга (избистрен телешки бульон), кремсупа от ечемик;

Трето:  сьомга с краставица, сос Муселин;

Други съществени ястия:  филе Миньон, соте от пиле, панирани тиквички, агнешко със сос от мента, печена патица с ябълково пюре, говеждо филе с картофи, гарнитура от зелен грах, моркови в сметана, ориз и варен картоф, алкохолен сорбет Романски пунш, печен гълъб със салата и аспержи, фуа-гра с целина;

Десерти:  пудинг Уолдорф; праскови, желирани в ликьор; шоколадови еклери с ванилия; френски сладолед.

 титаник Istock

В менюто за втора класа в тази трагична последна вечер също е имало избор, въпреки и много по-скромен. Като първо ядене е било сервирано консоме с тапиока. При второто е имало по-голямо многообразие: печена тресчица с пикантен сос, печено пиле с ориз и къри, агнешко със сос от мента, печена пуйка със зеленчуков сос. Гарнитурата е от зелен грах, пържени картофи и пюре от ряпа. За десерт са били поднесени желе и американски сладолед.

За трета класа с изключение на наложителния чай е имало и сухари, сирене и овесена каша.
 Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки
Повече от 100 години след потъването на " Титаник " артефакти и предмети от първокласния транспортен съд бяха продадени на търг тези дни.

Меню за вечеря в първа класа на кораба доближи цена от 66 000 английски лири. Смята се, че това е единственият оживял лист с ястия. В него попадат блюда със стриди, агнешко и зеленоглава патица и филе но Виктория.  Оцелялото от корабокрушението меню е развалено от водата, само че все пак неизвестен покупател заплати за него 66 000 английски паунда (81 000 щатски долара) по време на аукциона, проведен от " Хенри Олдридж и наследник ". 

Луксозно одеяло, с което евентуално се е загърнал в избавителна лодка оживял от крушението пасажер, бе продадено за 76 000 английски лири.
 Как се трансформираха актьорите от „ Титаник “ 25 години след премиерата на кино лентата  Как се трансформираха актьорите от „ Титаник “ 25 години след премиерата на кино лентата  Как се трансформираха актьорите от „ Титаник “ 25 години след премиерата на кино лентата  Как се трансформираха актьорите от „ Титаник “ 25 години след премиерата на кино лентата
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР